2006
project

Geometry in free space

Geometry in free space was een 3-daags evenement met workshops, lezingen, presentaties, een tentoonstelling en een performance. Het evenement was de uitkomst van een onderzoek naar geometrie in de vrije ruimte.

Voorkant van de uitnodiging voor het evenement, maat A3, ontwerp Adriaan Mellegers, 2006.

Het beginpunt van het onderzoek is “de erfenis” van Pim Conradi. Ik woonde en werkte op dezelfde culturele vrijplaats als Pim. Op een dag verdween hij met achterlating van veel van zijn spullen, zoals
zijn zelfgebouwde huis- en atelier vol met geometrische modellen en materialen. Ik ging door zijn spullen en vond onder andere een onvoltooid manuscript. Pim werkte ruim dertig jaar aan zijn geometrische modellen. Zijn hoofddoel, ontdekte ik, was het ontwikkelen van een DIY geometrische bolvorm om in te wonen, zodat mensen in symbiose met de natuur kunnen leven.

Pim en zijn geometrische modellen waar hij in woont en werkt.

Ik verdiepte mij verder in het onderwerp geometrie in de vrije ruimte en stuitte daarbij op het aan geometrie gerelateerde werk van kunstenaars en denkers in de eerste helft van de twintigste eeuw zoals Oscar Schlemmer, Buckminster Fuller, Rudolf van Laban en George Ivanovitsj Gurdjieff.

Tijdens het evenement exposeerde ik materiaal van deze avant-garde kunstenaars en liet ik een
selecte groep mensen het aan dans- en bewegingsgerelateerde werk van Laban en Gurdjieff ervaren.

Dag 1 en 2 van project Geometry in free space
Een groep van kunstenaars, wetenschappers en dansers deed mee aan twee besloten workshops van Laban en Gurdjieff. De workshops vonden plaats in de Paper Dome van architect Shigeru Ban. Danser en bewegingsonderzoeker Laban was grondlegger van de expressionistische dans en ontwikkelde de bewegingstheorie-en praktijk Space Harmony en kinesfeer waarin hij de driedimensionale ruimte voor onze menselijke bewegingsacties beschreef. Hij geloofde dat de mens zijn creatieve krachten kon versterken door zich bewust te worden van de oorsprong van vormen en ritmes waarmee levende organismen zich uitdrukken en communiceren.

Spiritueel leraar Gurdjieff ontwikkelde movements, fysieke, spirituele oefeningen geïnspireerd op heilige dansen uit het Midden-Oosten. De bewegingen zijn gebaseerd op ingewikkelde geometrische patronen en tegennatuurlijke ritmes. Ze dagen de danser uit om in opperste concentratie zijn/haar gedachten en emoties te sturen en daarmee in een hoger bewustzijn te geraken.

delen